24 ნოემბერს გამოქვეყნებული ბრძანებით, საქართველოს განათლებისა და მეცნიერების სამინისტრომ დაამტკიცა „ზოგადსაგანმანათლებლო დაწესებულებებში კვების ობიექტის ფუნქციონირებისთვის დადგენილი მინიმალური მოთხოვნები“.
ბრძანება განსაზღვრავს აკრძალულ მზა პროდუქტებს:
- საღეჭი რეზინი, კანფეტები, შოკოლადი, არომატიზებული წასახემსებლები (მაგ. ჩიფსები, ჟელიბონი და სხვა);
- მარილიანი, შაქრიანი ან ცხიმით დამუშავებული თხილეული, ხილი და ბოსტნეული;
- მაიონეზი და მაიონეზით შეზავებული პროდუქტები;
- დაკონსერვებული პროდუქტები;
- თერმულად დაუმუშავებელი კვერცხი;
- სოკო ნებისმიერი ფორმით;
- კრემიანი საკონდიტრო ნაწარმი;
- ტკბილი გაზიანი სასმელები;
- ყავა.
სამინისტროს ცნობით, სურსათის უვნებლობის სამსახურის გარდა, სკოლის კვების ობიექტს მონიტორინგს გაუწევს სკოლის მონიტორინგის ჯგუფი, რომელიც დაკომპლექტებული იქნება მოსწავლეებით, მშობლებით, მასწავლებლებით (სასურველია ბიოლოგიის), სკოლის ექიმი/ექთნითა და სკოლის ადმინისტრაციის წარმომადგენლებით.
ბრძანება 24 ნოემბერსვე შევიდა ძალაში.
სურსათის ეროვნულმა სააგენტომ ოქტომბრის დასაწყისში განაცხადა, რომ საჩხერის მუნიციპალიტეტის სოფელ სავანის სკოლაში 9 მოსწავლე საკვებით მოიწამლა, რისი მიზეზიც გახდა სკოლის ბუფეტში ნაყიდი ნამცხვარი.
სააგენტოს მიერ ჩატარებულმა მიკრობიოლოგიურმა კვლევამ აჩვენა, რომ დონატებში, რომლებიც სკოლაში იყიდებოდა, ობის სოკოების ნორმა მნიშვნელოვნად აღემატებოდა დასაშვებ ზღვარს.